Syriske Mohamad hjælper landsmænd i job

Syriske Mohamad Kharram kom til Danmark for to år siden. Siden juni i år har han arbejdet hos Human Recovery som konsulent, hvor han hjælper flygtninge med psykiske men ind i et uddannelsesforløb og ind på det danske arbejdsmarked.

For Mohamad Kharram, 30, er det ikke en selvfølge at kunne tage den lokale bus, hæve i pengeautomat eller bestille rundstykker hos bageren på Nordfyn, hvor han i dag er bosat.

Men ikke desto mindre har han lært det. I dag taler han dansk og er ansat på fuldtid i det fynske konsulentfirma Human Recovery. Firmaet arbejder med at få integreret psykisk sårbare, herunder en række flygtninge, på det danske arbejdsmarked.

Arbejdet med at få sine landsmænd på ret køl, placeret dem i et uddannelsesforløb og ind på det danske arbejdsmarked er givende på mange måder, fortæller Mohamad Kharram, der kom til Danmark i 2014.

Opsat på dansk og job

Inden han i juni 2016 fik tilbudt sit nuværende arbejde som jobkonsulent i Human Recovery, har han været på sprogskole som led i et kommunalt integrationsprogram. Under sin første sprogpraktik kom han arbejde på et plejecenter i Odense – en lærerig periode i forhold til den danske kultur og sproget, forklarer han.

– Det handler som flygtning om at komme ud blandt danskerne. Det er her vi lærer at integrere os.

– Generelt er jeg meget opsat på at lære mere og mere dansk. At jeg i dag er selvforsørgende, har også været et af mine store mål som en tak til samfundet, fortæller Mohamad Kharram. Mohamad Kharram er uddannet advokat og arbejdede som sådan i Syrien, indtil han valgte at flygte fra landet med sin hustru og deres dengang treårige datter.

Rekrutteret fra jobcenter

Da Human Recovery kom ind i billedet via et samarbejde med Nordfyns Kommune, arbejdede Mohamad Kharram i løntilskud i et fiskerifirma. Inden da havde han med gode resultater afsluttet en jobperiode på en fabrik i Søndersø.

– Human Recovery rekrutterede mig fra Jobcenter Nordfyn. Jeg blev utrolig glad og trives godt i jobbet, siger Mohamad Kharram. I dag hjælper og guider han 10 borgere, der alle har haft svært ved at få gang i et nyt liv i Danmark.

– Mange af dem har i grove træk ikke har været uden for deres lejlighed. De sidder modløse og sygner hen, mens de sørger over alt det, de har været igennem. Mange venter på at blive genforenet med deres familie. De har det svært, siger Mohamad Kharram.

– Det er her, jeg kan gøre en forskel. Jeg hjælper dem stille og roligt i gang med at få genstartet livet, få mod og overskud til at komme udenfor og til med tiden at begynde på sprogskole for senere at havne i et praktikforløb og i et arbejde. De er nu alle ti efter nogle måneder godt på vej til at lykkes. Det gør mig stolt, siger han.

Gerne flere af Mohamad

Mohamad Kharram arbejder som sine øvrige kolleger ud fra metoden IPS, Individuelt Planlagt Job med Støtte – der er en beskæftigelsesindsats målrettet mennesker med svære sindslidelser. Ved sin side som støtte og vejleder har han en IPS-konsulent fra Human Recovery.

Håbet er for indehaver i firmaet, Lars Olaf Nielsen, at kunne få ansat en Mohamad Kharram-type i alle de afdelinger i landet, hvor firmaet samarbejder med jobcentre om integration af de mest psykisk sårbare flygtninge.

– Det hjælper at have en dygtig mand som Mohamad Kharram med i forløbet. Det giver ro for borgeren, at der er en at tale arabisk med – en, der kender den kultur, vedkommende kommer fra. Det kan være med til at nedtrappe frustration og afmagt hos den enkelte og få vedkommende i uddannelse eller job i stedet for at hænge fast i sagsbehandling og ledighed, siger Lars Olaf Nielsen.

Vil du høre mere om Human Recoverys IPS-forløb? Ring på tlf. 51 90 56 06 eller send en mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hold dig opdateret om IPS - klik her

Følg med i nyt om IPS og

Human Recovery

 

Luk